LAPIKO ARTEAN

Garuma, erromatar garaiko hartzidura

Euskalerria Irratia 2025eko azaroaren 13a

Lapiko artean ibili gara Eneko Izkue sukaldariarekin, Feniziarrek asmatutako garum saltsaren inguruan hizketan

Arrain zatiekin egindako hartzidura da garuma. Feniziarrek asmatu zuten duela 2.500 urte eta erromatarrek errezeta kopiatu zuten. Armada handiez osatutako herria zen, bidaia luzeak egiten zituena eta janaria kontserbatzeko modu ona zen garuma. Pliniok idatzita utzi zuen bere liburuetan errezeta Kartagon eta handik hartu zuten erromatarrek. Bi osagai nagusi ditu: gatza eta arrain soberakinak. Anfora handi batzuetan arrain soberakinak gatzarekin nahasten zituzten eta eguzkitan lau edo bost hilabeteren bueltan garuma prest zegoen. Arrain soberakinek entzima izeneko proteina dute eta horrek arraina zatitzen zuten pixkanaka eta gatzarekin nahastuta sortzen zen garuma saltsa. Hondartzetan uzten zituzten anforak, izan ere, usain handia sortzen zuen saltsa horrek. Orduko gizartean etxean garuma edukitzeak posizio ona edukitzearen seinalea zen. Gaur egun, abangoardiako sukaldean asko erabiltzen da. Eneko Izkue lapiko artean ibili da Irrintzi Plazan garumaz hizketan.

EUSKALERRIA IRRATIAzale hori:

FM 98.3ko zein euskalerriairratia.eus webguneko edukiak musu truk entzun, irakur eta ikus ditzakezu.

Zuretzako eskari bat dugu: posible baduzu, lagun gaitzazu gero eta eduki gehiago eta hobeak sortzen, Iruñerriko euskaldun ororen eskura jartzeko.

Izan ere, zenbat eta komunitate handiagoa, orduan eta proiektu komunikatibo eraginkorragoa.


Bazkidetu zaitez!