Kalabaza eta gaztaina krema
Osagaiak:
- Kalabaza bat zati ertainetan moztuta
- 200g gaztaina
- 2 tipula
- Kombu alga tira 1
- 2 koilarakada sesamo-olio
- Itsas gatza
- Moztu gaztainak eta prestatu lurrunetan, azala kentzeko. Zuritu eta zatika moztu.
- Moztu tipula karratu txikietan eta salteatu olioarekin eta gatz pixka batekin, 15 minutuz.
- Erantsi gaztainak, kalabaza, alga eta urez bete barazkiak estaltzeko.
- Irakitera eraman, gatza gehitu, sua jaitsi eta 30 minutu erdiko suarekin prestatu, tapa jarrita.
- Puregailu edo irabiagailutik pasa.
- Gatza zuzendu behar izanez gero, eta zerbitzatu tipula freskoaren berdearekin
Artatxikia azalorea eta sesamoarekin
Osagaiak:
- Katilu 1 artatxikia
- Azalore zati 1 (lore ertainetan moztua)
- Tipula txiki 1 (lauki txikietan moztuta)
- Sesamo-olio koilarakada 1
- 3 katilu ur
- Itsas gatza
- 2 koilarakada sesamo beltz txigortua
- Hondo lodiko kazola batean, berotu olioa eta salteatu tipula gatz pittin batekin, 10 minutuz.
- Gehitu azalorea eta salteatu 2 minutu gehiago.
- Artatxikia ondo garbitu, eta sartu lapikoan tipularekin eta azalorearekin. Erregosi barazkiekin pixka
bat itsasten hasi arte. - Gaineratu ura, eta irakiten hasten denean, gatz pixka bat gehitu.
- Kozinatu 20 minutu su baxuan taparekin.
- Zerbitzatu sesamoarekin.
Txitxirio erregosia
Osagaiak:
- Kikara 1 garbantzu (gau osoan beratuta)
- Kombu alga tira 1
- Tipula 1
- Boniato handi 1
- Apio sustrai zati 1 (celery)
- 2 koilarakada oliba-olio
- Erromero adar 1
- Itsas gatza
- Shoyu
- Prestatu txitxirioa presioan, gutxienez ordubetez. (algarekin eta gatzik gabe)
- Moztu tipula laurdenetan.
- Moztu arbia, kalabaza eta boniatoa kubo ertainetan.
- Lapiko batean, berotu olioa eta salteatu tipula 10 minutuko gatz pittin batekin.
- Gehitu gainerako barazkiak, erregosi minutu batzuk gehiago.
- Erromeroa gehitu.
- Gehitu prestatutako grabanzoak, mugitu gabe, utzi barazkiak behean. Gaineratu garbantzuen
egosteko ura, 3/4 estaliz. - Irakiten dagoenean, gatza gehitu. Prestatu su motelean estalkiarekin 30 minutuz.
- Egosketaren amaieran, shoyu tanta batzuk gehitu.