Itziar Gomez kontseilaria bideokonferentzia bidez bildu da arlo horietako arduradunekin. Eragile bakoitza bere analisiak eta proposamenak egiten ari da, eta, datorren asteko lehen egunetan, Covid-19aren krisiaren ondorioz sektoreak aurrean izango duen problematika globalaren hainbat alderdi jorratuko dituzte.
Bileran, bertaratutakoek egoeraren balorazioa egin dute, eta ostalaritza-establezimenduen itxierak eragindako kaltea funtsezko puntu gisa identifikatu dute. Ostalaritza-kanaleko zirkuituek, jatetxeek eta kafetegiek produktu freskoaren bolumen handia eskatzen dute tradizioz, eta produktu horiek ixteak, diotenez, ekoizpen gehienei asko eragiten die, hala nola orburu, ardo, txahal eta gazta produktoreei, eta ardia haragiaren eta zainzuriaren sektoreak dira une honetan kaltetu nagusiak.
Ardien kasuan, haragiaren merkatua ia geldirik dago eta prezioek behera egiten dute, eta abeltzainek zailtasun handiak dituzte horri irtenbidea emateko. Ardi gazta egiten duten ustiategiek ere kalte handia izan dute, zuzeneko salmenta egiten baitute tokiko merkatuetan, ostalaritzan eta jatetxeetan. Zainzuriari dagokionez, bere egoerak bereziki kezkatzen du, dagoeneko hasita baitago bilketa kanpainaeta freskoan zuzenean saltzeko merkatua ia geldirik dago.
Beste kezka nagusietako batzuk dira, batetik, langileen mugikortasunaren gaia, bai nekazaritzako eta abeltzaintzako ustiategietara, bai nekazaritzako elikagaien industrietara egiten diren joan-etorriengatik; eta, bestetik, une eta egoera bakoitzean bi espazio horietan aplikatu behar diren osasun-protokoloak.